Rondane

Vi ligger like ved innkjøringen til Skogsætrene, som er en av mange innfallsporter til Rondane. Om sommeren er det ubegrenset med turmuligheter. Storkuva ruver synlig fra dalen når du kommer fra nord. Dette er en flott dagstur med en del stigning.

Det er generelt lettgått terreng i området for korte og lange turer. Skogsætrene ligger en dagsmarsj fra Grimsdalshytta og Haverdalsseter, og kun noen timer fra Høvringen. Peer Gynt-hytta er et annet fint turmål, sommer som vinter.

For de mer ambisiøse er Spranget et fint utgangspunkt for toppturer på 2000 meter og høyere.

 
 
Utsikt fra Kuva - et fint turmål fra Skogsætrin sommer og vinter.

Utsikt fra Kuva - et fint turmål fra Skogsætrin sommer og vinter.

 

Om vinteren er langrennsløypene klare på Skogsætrene, og de er koblet sammen med løypenettet på Høvringen, perfekt for treningsøkter eller familieturer i storslagent vinterlandskap.

Se forslag på ti turer på Høvringen i brosjyren under.

 

GRIMSDALEN

Ved å kjøre inn i Grimsdalen fra Dovre sentrum kommer du til en av norges lengste vakreste seterdaler. Her er det fortsatt setrer i drift, og et yrende liv om sommeren.

Dalen er rik på kulturminner. Her finner du det gravsteder fra vikingtiden, og det er gjort mange funn av spor etter boplasser, fangst og ferdsel opp til 3000 år gamle. Særlig i terrenget rundt Gravhø er det mange fangstgraver for villrein. Villreinjakten er en stor del av historien i området og er en viktig del av den lokale kulturen også i dag. 

 
 
Om du er heldig kan du møte på villrein i nasjonalparkene som ligger rundt Dovre og Lesja. Vis hensyn, og ikke forstyrr dyrene. 

Om du er heldig kan du møte på villrein i nasjonalparkene som ligger rundt Dovre og Lesja. Vis hensyn, og ikke forstyrr dyrene. 

 

Som ellers i Rondane er terrenget lettgått, og det er mange turmuligheter. Det er blant annet merkede stier mellom turisthyttene Grimsdalshytta, Dørålsetrene og Haverdalsseter, og til Høvringen. 

 

Dørålen

Dørålen ligger med en fantastisk utsikt mot Høgronden, Midtronden og Digerronden. Bilvegen til Dørålen må kjøres via Ringebu eller Hjerkinn og Folldal, men en det er en drug dagsmarsj gjennom fjellheimen fra Dovreskogen til Dørålen.

I en periode var det fem setre i Dørålen, alle ble etablert av gårdbrukere fra Dovreskogen. I dag er det to turisthytter her, og et yndet turmål. På Nedre Dørålsseters nettside forteller de at før veien ble bygget i 1964, gikk seterfolket hele turen fra Dovreskogen med buskap og kløvhester når de flyttet til fjells om våren og selvfølgelig også når høsten kom og de skulle hjem igjen. Turen var ofte strabasiøs, og tok opptil 15-16 timer.

Utsikt inn fra Dørålen til Høgronden, Midtronden og Digerronden. (Foto: Trond Stordal)

Utsikt inn fra Dørålen til Høgronden, Midtronden og Digerronden. (Foto: Trond Stordal)

 

Turmål i Dovre 

Det er mange turmål også i dalstrøket i Dovre. Pilegrimsleden til Nidaros går ved Vollheim, og mange pilegrimer overnatter hos oss. Dovre kommune har årlig et antall Fysak-mål, se beskrivelse på Dovre kommunes nettside. 

Dovre historielag legger ned et stort arbeid med å merke en del turer. På flere av dem kan du oppleve ulike kulturminner. Se turbeskrivelser hos Dovre historielags nettside. 

 

Dovrefjell 

Dovrefjell ligger nord for Dovre nasjonalpark. Her er villreinens og moskusens rike. 

På Dovrefjell kan du få alt fra unike naturopplevelser, kunst, toppturer, til arkitektur i verdensklasse. Turmulighetene er mange, og en av de mest gåtte turene er til Snøhetta (2286 moh), som er Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen. 

 
 
Moskusflokken på Dovrefjell ble etablert med importerte dyr fra Grønland i 1940- og 50-årene. Den kan komme opp i en toppfart på 60 kilometer i timen. 

Moskusflokken på Dovrefjell ble etablert med importerte dyr fra Grønland i 1940- og 50-årene. Den kan komme opp i en toppfart på 60 kilometer i timen. 

 

Moskusen er sentral på Dovrefjell. Her lever ca. 270 eksemplarer av urdyret. Hvis du møter på ett av de raggete dyrene, må du holde avstand. Moskusen kan angripe om den føler seg truet, og derfor anbefales det å holde minst 200 meter avstand til dyrene.

I 2017 åpnet Moskusstien – et stinett nær E6 med god mulighet for å kunne se urdyret. 

 

Viewpoint Snøhetta

viewpoint SNØHETTA åpnet i 2011, og har siden hatt økende besøk hvert år. Norsk Villreinsenter eier bygningen, og det prisvinnende bygget ble designet av arkitektfirmaet Snøhetta. Gåturen fra parkeringen er 1,5 kilometer og tar knappe 30 minutter. Stien opp til utkikkspunktet er gruslagt, og det er lett å ta seg frem med barnevogn og rullestol. 

Ved parkeringen og ved viewpoint SNØHETTA er det sanitæranlegg. Utkikkspunktet står åpent mellom juni og oktober hvert år. 

 
Naturveileder Espen Rusten fra Statens naturoppsyn forteller om det han mener er verdens fineste klasserom. Filmen inngår i serien "Følg SNO på jobb på Dovre" av Kultur- og naturreise og Jazzmontør (2013.)
 
 

Høyt og lavt på Bjorli

Bjorli ligger på topp mellom fjord og fjell lengst vest i Lesja. Her er det et stort antall fritidsboliger, og flere aktivitetstilbud vokser frem på den snøsikre plassen.

Det siste tilskuddet er klatreparken Høyt og Lavt - et actionfyllt tilbud for små og store en god times kjøretur fra Dovreskogen. Klatreparken består i hovedsak av ulike typer løyper mellom stolper med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Løypene består bl.a. av vaiere og tauverk som er bygget inn i det naturlige terrenget, og lar deg oppleve en spennende verden fra toppene.

Høyt og Lavt Bjorli har hele sju løyper med til sammen 10 zipliner!

 
Høyt og Lavt Bjorli åpnet i 2017, og byr på mye moro året rundt.

Høyt og Lavt Bjorli åpnet i 2017, og byr på mye moro året rundt.